Požár „starého obchodňáku“

Požár, ke kterému došlo v Otrokovicích zasáhl budovu starého obchodního domu, který byl nejstarší veřejnou (netovární) stavbou městské části Baťov.

Starý obchodňák na konci 30. let.

Když firma Baťa odkoupila v roce 1929 pozemky na dnešním Baťově, plánovala zde výstavbu nového průmyslového města. Po počátečních nezdarech, které způsobil nestabilní terén, se výstavba opět rozběhla na jaře 1931, kdy započalo budování několika standardních jednopodlažních objektů. Převážně se jednalo o objekty v nově budovaném továrním areálu, ale pro lepší zásobení zaměstnanců byla vystavěna i budova obchodního domu se závodní kuchyní a jídelnou.

Oblast, kde se dnes nachází obytná čtvrť se Společenským domem a parkem byla tou dobou silně podmáčená a jakákoliv výstavba zde nebyla možná. Proto byl obchodní dům vybudován v blízkosti bývalých stájí Menšov, které zde stály už před působením firmy Baťa a které se nacházely na mírné vyvýšenině.

V roce 1936 byl dokončen kapacitnější obchodní dům od architekta Karfíka, nedaleko, v samotném centru čtvrti. Od té doby měnila budova „starého obchodňáku“ svou funkci (kuželky, tělocvična, samoobsluha, koupelnové studio, květinářství, železářství…) a byla několikrát stavebně upravena, což svědčí o univerzálnosti baťovských staveb.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru