Historie Spoláku, 2. díl – Soutěž na projekt

O výstavbě Společenského domu, který měl sloužit jako společenské centrum nové čtvrti, bylo rozhodnuto v roce 1934. Ve stejném roce vyhlásila firma Baťa i interní architektonickou soutěž na jeho projekt. Soutěže se zúčastnili tři architekti jejichž projekty si můžete prohlédnout v galerii příspěvku, kde jsou návrhy také podrobněji popsány. Porota, která měla 12 členů vybírala nejlepší projekt na základě 10 kritérií, kam se řadilo např. řešení haly a bydlení nebo základní rozdělení stavby. Zatímco architekti F. L. Gahura a A. Vítek navrhli stavbu na půdorysu, který byl podobný písmenu X (a který se objevil už dříve např. v upravovacím plánu Baťova), architekt V. Karfík půdorys o jedno křídlo zjednodušil. Dnes už víme, že právě jeho „Spolák“ s poněkud unikátním půdorysem, který připomíná písmeno Y či trojcípou hvězdu, soutěž vyhrál.


3. místo – Antonín Vítek

Architekt Antonín Vítek je známý svým projektem školy, která stávala na nejvyšším místě Otrokovic, nedaleko dnešního Nadjezdu. Dnes už je škola bohužel upravena k nepoznání. Projekt architekta Vítka byl poněkud odvážný, přes nestabilní terén, který se v době soutěže stále navyšoval naplavováním, navrhl objekt s dvanáctipodlažní (!) věží uprostřed, v jejímž přízemí se měla nacházet monumentální hala převyšující 3 podlaží.


2. místo – František Lýdie Gahura

Architekt Gahura navrhl objekt s proskleným válcem uprostřed a místo haly vyprojektoval nádvoří s fontánou. Fasáda měla být omítnutá a veřejně přístupné části měly mít velkorysá okna.


1. místo – Vladimír Karfík

Vítězný návrh byl svým způsobem nejskromnější. Architekt Karfík navrhl pouze tři křídla a halu jen přízemní. Přesto dokázal do projektu zahrnout vše potřebné a to bylo možná pro členy poroty rozhodující.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru